Hogyan kávézz profin? 5 tipp konferenciákra

rdaruszinyi

Gyakran elhangzik a bűvös mondat ezeken a konferenciákon:

A konferencia legfontosabb része a kávészünet.

“Persze, a kávészünet – hiszen ekkor végre unalmas előadások helyett ingyen kaja vár.” “Persze, a kávészünet, amikor egyedül szürcsölgetem a kávémat a sarokban, és várom, hogy valaki esetleg megszólítson. De inkább mégse…”

Ha neked is az ingyen kaja és a kínos találkozások (elkerülése) jut eszedbe a kávészünetről, akkor ez a poszt neked szól! Én tartoztam mind a két csoportba, aztán rájöttem, hogy sokkal hasznosabb dolgokra is lehet fordítani ezt az időt. Röviden: az, hogy milyen utat jársz be, milyen lehetőségeid vannak, gyakran azon múlik, hogy kiket ismersz. Ezeket az ismertségeket itt, konferenciák kávészünetében lehet megkötni.

Előrebocsátanám: nincs tuti receptem. Nem egyszerű ezt az időt jól felhasználni, gátakat kell legyőzni ahhoz, hogy továbblépjél.

1. Keress ismerőst!

A legjobb olyannal találkozni, akit már ismersz. Nyugodtan köszönj oda akkor is, ha mással beszélget, lehet, hogy te is be tudsz kapcsolódni!

Ez csapda is lehet: amíg az ismerőseiddel csevegsz, fontos beszélgetésekről maradhatsz le. Legyél nyitott!

2. Keress témát!

Egy valamira való konferencián ott lapul előtted: közösen meghallgattatok pár előadást, elvileg elsősorban ezek miatt jöttetek. Tovább lehet őket gondolni, véleményt formálni róluk, és kérdezni az előadótól. (Igen, az előadót is megkeresheted, ha releváns a kérdésed-hozzászólásod!)

3. Keresd meg a “fórumot”!

“Passzív dohányos vagyok” – mondom néha. A társaság miatt megyek, és csak a füstöt szívom, a cigit nem. Vannak helyek, ahol könnyedebb a beszélgetés. Egy helyen vagytok, és pont mindenki ráér beszélgetni. Ilyen lehet a sor a pogácsához, vagy a akár a mosdóhoz, és akkor már összeköt Titeket a közös cél is. Itt is tudsz kezdeményezni!

Van, hogy egy nagyobb beszélgetésbe csöppensz. Ezekből úgy is lehet profitálni, ha alig szólsz hozzá, bátran állj be a körbe!

4. “Fura arc” helyett “kolléga”

Az “fura arc” és a “kolléga” kategóriába pillanatok alatt belepakoljuk az embereket. Ne kerülj az előbbibe, mert nehéz kimászni belőle! Bátran szólíts meg bárkit, de a témád, felvetésed legyen releváns és lényegre törő! Néhány tipp:

  • Ne magadról kezd el mesélni! (“Feljöttem Pestre állásinterjúra, és kiraboltak, úgyhogy most….” Ez rendszerint nem jó kezdés, akármilyen megindító a sztori.)
  • Fogalmazz meg véleményt! (“-Neked hogy tetszett az előadás?” – “Huhh, mi ez vizsgáztatás?” – jöhet a reakció. Keresd meg azt, amihez szabadon, ismeretlenül is lehet viszonyulni!)
  • Adj, ne csak kapj! Tegyél hozzá gondolatot, ne faggass egy általad kijelölt új ismerőst.

5. Ne ess kétségbe!

Van, hogy ez nem a te társaságod, jönnek a fejeben az ötletek, vagy csak simán most inkább introvertált kedvedben vagy. Ez is teljesen rendben van. Szippants friss levegőt, szellőztesd ki az agyad, nézd át a programfüzetet, vagy olvasgasd a telefonodon az Open History blogját!

Laci most likeolja az Open History oldalát az OTDK szünetében, hogy ne maradjon le a következő posztról. Legyél olyan, mint Laci! Katt a képre!

A napokban zajlanak az OTDK konferenciák. Sok sikert az előadóknak!

Ha Te is előadsz, tedd profin! Ebben a bejegyzésben5 pontban a profi prezikről van szó.

Vélemény, hozzászólás?