“Elfáradtam, talán ki is égtem” Múzeumi Kilépő 6.

Számos cégnél a kilépésnél is készül interjú, hogy a szervezet felhasználhassa a távozó munkatárs tapasztalatait a fejlődésre. A „státuszváltás” apropóján a múzeumot elhagyó szakemberekkel készített anonim interjúkat az Open History blogján közöljük, míg a MúzeumOD blogján a vezető- és szervezetfejlesztési tanulságokat összegezzük.

Születési idő: 1981- 1995 között (Y generáció)

Munkatapasztalat: 12 év

Múzeumi tapasztalat: 11 év

Felmondás ideje: 16 hónapja

Múzeumi szervezet mérete: 150+ fő

Mi volt a kilépésed fő oka?

Azt vettem észre, hogy már messze nem olyan motiváltan fogadom a helyzeteket, feladatokat, mint korábban, sőt, egyre több feszültséget éreztem (ami korábban is előfordult időszakosan, de kilépés előtt már úgy éreztem, fáradt vagyok és ezt már nem akarom megoldani). Elfáradtam, talán ki is égtem. Hozzá tartozik, hogy az elmúlt évek alatt a nagyvárosi létet is egyre inkább vágytam visszacserélni a vidékre és kilépés után egy vidéki múzeumban, kicsit más munkakörben helyezkedtem el.

Hogyan és mennyi idő alatt hoztad meg a döntést, hogy felmondasz?

Pár hónap.

Befolyásolta-e a döntésedet a jogviszonyváltás, és ha igen, hogyan?

Nem.

Mit tanácsolnál a munkahelyi vezetődnek, min változtasson, hogy meg tudja tartani a munkatársakat?

HR szemlélet bevezetése vezetői szinten.

Mi az, ami eredetileg a múzeumba vonzott? Mire számítottál az elején?

Első hosszabb távú munkahelyem volt, lényegében megfelelni vágytam. A múzeum maga sosem vonzott, mérsékelt múzeumba járó voltam előtte. A munkakör érdekelt. De megszerettem a múzeumi közeget, felmondás után másik múzeumba, kicsit más munkakörbe mentem át.

Mit tanácsolnál ma egy olyan barátodnak, aki tegnap kezdett egy múzeumi szervezetben dolgozni?

Hú ez nehéz. Nagyon függ attól, hogy melyik/milyen múzeum és a barátomnak milyen korábbi tapasztalatai voltak. A múzeumi szféra általam megismert szelete alapján talán azt, hogy rengeteg türelemre lesz szüksége az ūgyek intézése terén és bármi újítás csigalassúsággal és akadályhalmokon keresztül megy át (ha egyáltalán…) És hogy ne lepődjön meg, hogy időnként felemelő és nyugodt lesz a közege, érthető keretekkel, de sokszor lesz őrjítően kiszámíthatatlan, esetleges és bele fogja ütni a bokáját a fránya keretekbe…

A fenti válaszokra vonatkozó szervezetfejlesztési reflexiót itt olvashatjátok.

Te is kiléptél a múzeumból, vagy ismersz olyat, aki nemrég hagyta ott múzeumi munkahelyét? Válaszolj Te is a kérdésekre 2021. január 11-ig ezen az űrlapon keresztül!

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?