„az én munkám igazából nem annyira fontos” Múzeumi Kilépő 14.

A „státuszváltás” apropóján a múzeumot elhagyó szakemberekkel készített anonim interjúkat az Open History blogján közöljük. A november-december során közölt válaszokra vonatkozó vezető- és szervezetfejlesztési tanulságokat a MúzeumOD blogján összegezzük. Legközelebb a MúzeumOD a kapott válaszok elemzésével jelentkezik január végén.

Születési idő: 1981 – 1995 (Y generáció)

Munkatapasztalat: 5 év

Múzeumi tapasztalat: 3 év

Felmondás ideje: 1 hónapja

Múzeumi szervezet mérete: 150+ fő

Mi volt a kilépésed fő oka?

Bár sokan azt hinnék, hogy a megalázóan kevés fizetésért mondtam fel, de az igazi ok az a közvetlen főnökömmel való kapcsolattartás, a folyamatos megalázások, a munkád semmibe vétele, az időszakos fellángolások és túlterhelések. A közvetlen főnökömnek fogalma sem volt arról, hogy én napi szinten mit teszek az intézményért, és ezért úgy is kezelt, mint aki nem számít, vagy csak olyankor amikor jelentések kellenek, vagy a (fenntartótól) jönnek ellenőrizni.

Megnehezítette a dolgom, hogy a munkámra egyedül voltam és a munkatársaim sem látták át a munkafolyamataim és a főnököm feléjük is sok megjegyzést tett, hogy az én munkám igazából nem annyira fontos, mint az övék, többször visszajutott a fülembe, miközben a főnököm azt hitte, hogy mindebből én semmit sem vettem észre, és az arcomba vigyorgott.

A mindennapi életemre és az egészségemre is kihatással volt már a folyamatos feszültség, amit nem hagyhattam tovább, lépnem kellett.

Hogyan és mennyi idő alatt hoztad meg a döntést, hogy felmondasz?

Közel 3 évet dolgoztam múzeumban, de már az első félév után jelentkeztek a gondok, 1,5 évig vitt a lendület, az elhivatottság, de ezt követően már kezdett elfogyni a lendület, a tűz.

Várnom kellett a megfelelő pillanatra a felmondáshoz, anyagi helyzetem miatt, valamint fontos volt számomra, hogy az intézménynek a legkevesebb kárt okozzam, azért a covid helyzetet kihasználva, mikor amúgy sincs nyitva a múzeum…léptem.

Befolyásolta-e a döntésedet a jogviszonyváltás, és ha igen, hogyan?

Egyáltalán nem.

Mit tanácsolnál a munkahelyi vezetődnek, min változtasson, hogy meg tudja tartani a munkatársakat?

Nézzen szembe önmaga hibáival, lássa be ha téved. Ne vállalja túl magát, az (csapatát) és ezáltal minket se terheljen túl. Kommunikáljon őszintén és ne csak azért, mert muszáj jópofizni és ne csak akkor amikor kell valami. Őszintén tisztelje és becsülje a dolgozóit, főleg a megalázóan kevés fizetés mellett. Minden tegyen meg, a juttatások, fizetések előremeneteléért.

Mi az, ami eredetileg a múzeumba vonzott? Mire számítottál az elején?

Én sosem gondolkoztam azon, hogy múzeumban szeretnék dolgozni és sajnos a jelenlegi tapasztalataim ismeretében, ezután sem fogok. Jött egy lehetőség, én a téma miatt mentem a múzeumba és az motivált.

Mit tanácsolnál ma egy olyan barátodnak, aki tegnap kezdett egy múzeumi szervezetben dolgozni?

Túl friss még az élmény, de semmiképp se rettenteném el az én tapasztalataimmal. Minden közeg, múzeum más és más. Minden a főnöködön és a munkatársaidon múlik, nem általánosíthatunk. Úgy gondolom megfelelő környezetben nagyon hasznos és kreatív munka, amit egy múzeumi alkalmazott végez. A fizetést leszámítva, nincs miért negatívat tanácsoljak.

Mi az, ami hiányozni fog a múzeumból?

A folyamatos kapcsolattartás az érdeklődő közönséggel, a mindennapi kihívások. De szerencsére más fórumon, de folytatom ugyan ezen munkát.

A Múzeumi Kilépőre 2020. november 2. és 2021. január 11. között érkezett válaszok elemzését a MúzeumOD felületén (www.muzeumod.hu) tesszük közzé.

A Múzeumi Kilépő kérdőívet a megerősítő visszajelzések hatására a továbbiakban is nyitva hagyjuk, és a beérkező válaszok közül kiválasztottakat alkalmanként publikáljuk 2021 során.

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?