Konferencia helyett szakmai fesztivál. Meghívó a 3. Múzeumi Játékmustrára

Tudásélményről és élményszerű vagy játékosított ismeretátadásról beszélünk, de ha megnézzük, hogy hogyan tanulunk egymástól mi, felnőttek szakmai eseményeken vagy írásban, akkor sokszor pont az élmény hiányzik. A tudást, ahogy egy oltást is,  meg lehet kapni összeszorított foggal és aggódva, és meg lehet kapni könnyed hangulatban is.

Nemrég egy rövid időre láttam egy gyerekkórház működését. Mosolygós, a gyerekek között cirkáló ápolók, akiknek mindig van egy-egy jó szava az oltásra váró gyerekekhez, az aggodalmat pedig apró ajándékkal oszlatják el. Egy ponton kijött egy orvos, színes nyakkendőben és közölte a várakozókkal, hogy ő lesz a “Szurikáta,” és nem fog fájni. Aki hősiesen megkapta az oltást, az bátraknak szóló oklevéllel távozott.

A gyerekeknél szempont az, hogy élvezzék is, amit csinálnak – felnőttkorra ez sokszor kikopik. Pedig ugyanúgy számít egy jó szó, egy színes pont a szürke hétköznapokban, a fenyegető közeljövő könnyed átkeretezése (“Szurikáta”), vagy az elismerés.

A 3. Múzeumi Játékmustra tervezésénél az volt a cél, hogy ne csak beszéljünk az élményszerű tudásátadásról, hanem gyakoroljuk is. Olyan szakmai fesztivált álmodtunk meg, ami után feltöltődve, szekérderéknyi ötlettel, új gondolatokkal és induló együttműködésekkel megy haza a résztvevő.

Az esemény előregisztrációja már zajlik. Az előregisztráltakat  meghívjuk egy titkos eseményre a leendő (még titkos) előadókkal, ahol egy beszélgetés keretében elindítjuk a regisztrációt.

Március 25-én pedig ezekkel a programokkal készülünk a Múzeumi Játékmustra szakmai napjára:

 • #nemzetközi  Nemzetközi közegből is hívunk előadókat, mert a legjobbaktól szeretnénk tanulni.
 • #hibrid Ne maradj le akkor sem, ha Budapest távol van, vagy nézd vissza később a Nagyszínpad eseményeit!
 • #élőtörténelem Megelevenedik a reformkor, kapcsolódik az élő történelem és a játék.
 • #adjelő Lépj fel Te is a Játékmustra színpadára! Hozd a gondolatodat, tapasztalatodat és TEDx előadó vezetésével felkészítünk az előadásra, hogy célba érkezzen az üzeneted! (Ez érdekel!)
Érdekel a Mustrapid!
 • #játékfejlesztés Oktató játékötletek megvalósításához és kész játékok továbbfejlesztéséhez adunk támogatást. Ennek a formája a DUNSZT – hozd az ötleted és gyűjtsd be a szakmai visszajelzéseket! (Ez érdekel!)
  A dunszpárna szerepét szakmai zsűri tölti be:
  • Aranyi Fruzsina, a Déri Múzeum múzeumpedagógusa, oktatáskutató
  • Bayer Árpád, történész, játéktervező, az Open History alapítója
Érdekel a DUNSZT!
 • #játssztovább Nem elég a játékból! A Játékmustrát követő hétvégén is játékokkal várunk a Nemzeti Múzeumban!
 • #szakmaiközösség Nem vagy egyedül. A Játékmustrán elinduló beszélgetéseket a Múzeumi Játékmustra csoportban egész évben folytatjuk.

Szeretettel várunk a 3. Múzeumi Játékmustrára!
Kattints ide most: www.muzeumijatekmustra.hu
2022. március 25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Vélemény, hozzászólás?