Emlékmentők Zsobokon: ha csak kirándulni lehet, hát legyen abból küldetés!

Az Open History csapata már több éve aktívan együttműködünk a zsoboki Bethesda Gyermekotthonnal, az Ágoston Sándor Alapítvány támogatásával. A célunk minden programmal, projekttel az, hogy segítsük a gyermekeket erős, megtartó erővel rendelkező közösséggé alakítani. 

Szeretnénk az otthonban élő gyerekeknek megmutatni, hogy ilyen gyönyörű, gazdag múlttal és reményteli jövővel rendelkező helyen élnek, hiszen Kalotaszeg valóban csodálatos kincseket rejt.

Tartottunk már a gyermekotthonban élő gyerekeknek nyári táborokat, ahol megismertük és megszerettük egymást, most pedig egy hosszú távú együttműködés keretén belül nyílt lehetőségünk arra, hogy különösen a közösségen belüli közösségként működő tinikkel dolgozzunk.

A dombok között megbújó Zsobok.

Szeretnénk, ha a gyerekek bátran álmodoznának a sikeres jövőről, ha úgy éreznék, hogy érdemes személyesen fejlődniük.

2020-ban is szerettünk volna programot tartani a zsobokiaknak, de a járvány sajnos ebbe is beleszólt. Sokáig bíztunk benne, hogy nyáron meg tudjuk majd látogatni őket, de végül erre sem volt lehetőségünk.

Ősszel így arra jutottunk, hogy megpróbálkozunk egy online megoldással.

Játékos kirándulással válaszoltunk a járványra

Először arra gondoltunk, hogy olyan több alkalmas online programot kínálunk nekik, amely során a lakóhelyüket és az ott élő embereket ismerhetik meg alaposabban. 

Ezáltal szerettük volna azt is, ha elgondolkodnak azon, hogyan élhetnek majd felnőtté válva is a társadalom hasznos tagjaként. 

A végül megvalósuló program egy állomása: az almási vár. (forrás)

Az első koncepció szerint a foglalkozások alatt a gyerekek egy fiktív, de Zsobok jellemzőit alapul vevő települést építhettek volna fel a nekik tetsző és hasznos részletekkel. Ebben az esetben egy körülbelül 15 fős csapattal dolgoztunk volna online, workshop jelleggel. 

A digitális oktatással párhuzamosan viszont ez olyan terhet rótt volna rájuk, amitől szerettük volna megkímélni őket. Így is túl sokat kell a számítógépek előtt ülniük, illetve szükség lett volna egy felnőttre is, aki segíti őket a részvételben, ezt viszont a korlátozások miatt nem tudták megvalósítani.

Így újraterveztünk.

Első lépésben újra megvizsgáltuk a lehetőségeket – amelyek a járványhelyzetben, ahogy az első koncepció megvalósításának nehézségei is mutatják, jelentősen beszűkültek -, és felmértük az igényeiket, amiben az alapítvány és a gyermekotthon vezetője is segített bennünket. 

Olyan programra volt szükség, ami csak kis mértékben zajlik a digitális térben, ehelyett kizökkenti a gyerekeket az online térből: a környék látnivalóit mutatja be a gyerekeknek, valamilyen formában kapcsolódik a magyar történelemhez és változatos módon oldható meg. 

Érdeklődtünk, hogy hogy vannak most, milyen náluk az oktatás, hogyan találnak értelmes szabadidős tevékenységet. Mint megtudtuk, a helyi tini csoport szerencsére most is összetart, együttműködik, de persze továbbra is szükségük van a közösségük erejének növelésére.

Ők is online oktatásban vesznek részt, ami megnehezíti az életüket, hiszen sokan vannak összezárva és sokat kell digitális eszközök előtt ülniük, amihez nincsenek hozzászokva. A megszokott látogatók is elmaradtak, akiknek mindig nagyon örülnek a gyerekek, de a korlátozások ellehetetlenítették az utazást.

Pacsi a megvalósult küldetés végén. (forrás)

A levelezésünk közben az intézmény vezetője elmondta, hogy a közelmúltban szerveztek egy kirándulást és nagyon élvezték is, így már csak az volt kérdéses, hogy hogyan tudjuk Budapestről segíteni őket ebben. 

Az intézményvezető javaslatára így arra jutottunk, hogy a legjobb megoldás az, ha kirándulásokat szervezünk a környékükön, ahová autóval vagy gyalog egyszerűen el tudnak menni. Árpi és az én fő feladatom pedig az lett, hogy ezekhez az alkalmakhoz néhány érdekes, játékos feladatot dolgozunk ki. 

A célunk pedig az, hogy kizökkentsük őket az online térből, illetve megmutassuk nekik a helyi értékeket úgy, hogy erősítjük az identitásukat és közben fejlesszük a közösségüket is.

Kirándulásból emlékmentő küldetés

A jelenlegi koncepció alapján 5 kirándulást tervezünk. Ezeket egy közös, átívelő kerettörténettel kötjük össze, mely szerint minden kirándulás egy küldetés. 

A történet szerint mindannyian egy futurisztikus emlékmentő cég alkalmazottai vagyunk, akik azért dolgoznak, hogy egy titokzatos Megbízó emlékfoszlányait felfejtsük és megértsük. 

A Megbízóról annyit tudunk, hogy régen az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületben dolgozott és számos híres írót, költőt és művészt ismer. Viszont a Megbízó már idős ember, és fakulnak az emlékei arról az időről, amikor Zsobok körényékén élt.

Emlékszik egy épület körvonalaira, egy magas lépcsőre vagy egy dombra – de az emlékeket már nekünk kell megfejtenünk és összefűznünk. 

Ezek az emlékfoszlányok Kalotaszeg nevezetes helyeihez és híres ott élő emberekhez kötődnek, többek között a Varjúvárhoz, az Almási várhoz és Körösfőhöz, Bartókhoz, Kós Károlyhoz vagy éppen Ady Endréhez. 

Az első kirándulás alkalmával így felkértük az új Zsoboki Emlékmentő Csapatot, és ők életük első küldetését olyan ügyesen teljesítették, hogy az emlékmentő cég úgy döntött, további négy feladatot (kirándulást) bíz rájuk. A zsoboki csapat általunk felvett videókból értesülnek a kerettörténet haladásáról, az aktuális küldetésről és a hozzá köthető háttéranyagról is.

Az egyik kirándulás kezdővideója.

A gyerekek fejenként egy munkalapot kapnak, melyet kinyomtatva fedezhetik fel a kirándulás helyszíneit és online űrlapon küldhetik el a megoldásokat változatos technikával: fotóval, szöveggel, vagy akár képregénnyel, videóval. 

Az űrlap kitöltése után pedig egy videót kapnak, amiben megerősítjük, hogy jól hajtották végre a küldetést.

Már két alkalomnál járunk, és már aktívan tervezzük a csapat harmadik küldetését. A gyerekek élvezik az aktív kirándulásokat, tetszik nekik hogy céllal fedezhetik fel tágabb környéküket A közös feladatok kizökkentik őket a digitális térből, segítik őket abban, hogy helyi sikertörténetekkel és értékekkel ismerkedjenek meg. 

A csapat az egyik küldetés helyszínén, a Vajrúvárnál. (forrás)

A közös élmények pedig segíthetik őket abban, hogy ezeket magukénak tudva táplálkozzanak ebből és később is kihasználják fejlődő közösségi erejük megtartó erejét.

Mi is kíváncsian várjuk, hogyan végződik ez a kísérletünk, hogyan teljesíti a Zsoboki Emlékmentő Csapat a Megbízó (vagy akár Megbízók…) küldetéseit – és bízunk abban, hogy mindez nem csak összetartásra tanítja őket, de egyben hosszú távú motivációt is adhatunk nekik.

Alig várjuk, hogy élőben is tarthassunk programokat – de izgalmas kísérletezés online és hibrid események kiötlése is. Itt tudod követni, hogy milyen ötleteinket kezdjük megvalósítani.

Vélemény, hozzászólás?