A MuzAdat számai mögé néztünk

Pár napja jött ki a 2019-es év magyar múzeumi statisztikáit látványosan összefoglaló kiadvány, és elgondolkodtatott. Tudom, a vírus előtti számok most aligha érvényesek, de szépen mutatják, hogy honnan indultunk. Úgyhogy elővettem a számológépet és most megvilágítok néhány olyan összefüggést, ami ott van, csak nem feltétlenül látszódik. Volt pár meglepő adat is, ott leírom, hogy bennem milyen hullámokat vetettek a számok, szigorúan szubjektív alapon! Szóval elkezdtem a dialógust, a bejegyzés végén meg Nálad lesz a labda, hogy folytasd kommentben vagy akár saját bejegyzésben.

Forrás

Rengeteg tárgyunk van! (És mennyi szakemberünk?)

Nyilván, az a múzeum (egyik) dolga, hogy gyűjtse a tárgyakat. Ez nekem ingoványos terep, mert alig látok rá a háttérmunkára. Azt mindenesetre megállapítottam, hogy az új tárgyaknak a 14%-át sikerült leltárba venni 2019-ben. Tartok tőle, hogy a korábbi évekről is vannak elmaradások – nekem ez azt jelentette, hogy van még mit kutatni, munka van, ha ember is.

Mennyire vagyunk jó gazdái ezeknek a tárgyaknak?

A több, mint 4 millió tárgy, ami átesett állományvédelmi munkán egy év alatt elsőre sok, de a teljes gyűjteményi anyagnak ez csupán 5,5%-a. (A gyűjteményi tárgyakhoz nem vettem hozzá a dokumentumokat, fényképeket, a film- és hanganyagokat.) Ez azt jelenti, hogy átlagosan 18 évente nyúlunk egy tárgyhoz megőrzés céljából. Kicsit máshogy megragadva: egy tárgy átlagosan 36-38 évente van megtisztítva vagy konzerválva és 333 évente restaurálva.

Most hatalmas, érintetlen tárgyhalmokat képzelek el a múzeumok raktáraiban.

Forrás

Benne vagyunk az internetben?

A tárgyak 3,7%-a található meg digitális katalógusban. Ez közel 3 millió tárgy. Itt a növekedés ütemét érdemes lenne látni (gyorsabb-e, mint az állománygyarapodás üteme?). Egyrészről ez már mennyiség, lehet vele valamit kezdeni, másrészről láthatóan egy folyamat, ami elindult, de van még vele munka bőven.

„A legnagyobb arányban ingyenes jegyet váltottak a látogatók.”

Nekem ez rettenet szomorú. A MuzAdat szerint a magyar múzeumokban a látogatók 37%-a nem fizet a belépésért – és feltehetően nem azért, mert rászoruló. Azt gondolom, hogy ha arra szocializáljuk az embereket, hogy „a kultúra ingyen van,” akkor átmegy az ezzel járó következő gondolat is: „kultúráért nem érdemes fizetni.”

Aki rászorul a támogatásra, az kapja meg a támogatást, nyissuk ki a múzeumok ajtaját, de legyen annyi önbecsülésünk, hogy azt mondjuk: ez az élmény megéri egy mozijegy árát.

Mennyi külföldi! 😮

Közel annyi külföldi vett jegyet a múzeumokban, mint ahány teljes árú jegyet vettek összesen. A magyar múzeumok látogatóinak kb. 25%-a külföldi, ez nekem meglepőn magas szám volt! És tud még növekedni: ugyanebben az évben közel 16 millió vendégéjszakát töltöttek külföldiek országunkban. Nyilván 2022-ben is egész máshogy alakul a turizmus, de nem rossz kiindulás a múzeumlátogatásokhoz képest.

Top intézmények és a kerek számok

Látogatottság alapján a TOP10 múzeumot érdemes megnézni! Szépen látszik, hogy hova ment a többmillió külföldi: valószínűleg főleg a legnépszerűbb helyekre. A 10-ből 7,5 budapesti helyszínnel találkozunk. (Félig budapestinek Gödöllőt vettem.) Ez a 10 intézmény gyűjti be a múzeumi látogatók 34%-át!

A számokat megnézve aztán egy kicsit elbizonytalanodtam: több helyen olyan, mintha valami becslés lenne, nagyon kerekek a számok: 550 000, 400 122, 499 900. Ebben azt hiszem, benne vannak a mérés módszertani kihívásai is.

Forrás

Ráadás: érdemes tárlatvezetéseket csinálni!

Egyre nagyobb rá az igény.

Én elsősorban a látogatók szempontjából néztem a statisztikákat. Ha szeretnél többet tudni arról, hogy mi a jó a látogatóknak és hogyan lesz élmény a múzeum, akkor a Múzeumi Játékmustrát Neked találtuk ki!

Vélemény, hozzászólás?