9 JÓ TANÁCS MÚZEUMI MUNKÁT VÁLLALÓKNAK – Múzeumi Kilépő elemzés részlet

MI A MÚZEUMI KILÉPŐ?

A Múzeumi Kilépő egy anonim, bárki által hozzáférhető és 2021. november 2-től kitölthető kérdőív. Célcsoportja a múzeumi állásból felmondó munkatársak. A Múzeumi Kilépő célja, hogy betöltse az EXIT interjú szerepét, amit a versenyszférában számos szervezet arra használ, hogy a távozó munkatársak tapasztalataihoz hozzájusson, és amennyiben releváns, alkalmazza azt a munkaerő-megtartás növelése érdekében.

A Múzeumi Kilépő ötlete a 2020-as múzeumi jogviszonyváltást kimondó törvény[1] megjelenését követően született Bayer Árpádban (Open History), majd közös projektként dolgoztunk rajta: a kapott válaszokat az Open History blogján tettük közzé (https://openhistory.hu/blog/) 2020 novembere és 2021 januárja között, közöltünk az egyes válaszokra vonatkozóan szervezetfejlesztési reflexiókat a MúzeumOD blogon (https://muzeumod.blogspot.com/), majd 2021 januárjában és februárjában dolgoztunk az elemzés elkészítésével, amelynek az összegzése az alábbiak olvasható. A teljes elemzést a MúzeumOD hírlevélre történő feliratkozást követően lehet elérni (http://eepurl.com/grDcSD).

A Múzeumi Kilépőt a 2020. november 2. és 2021. január 11. közötti időszakban összesen 83 fő töltötte ki, közülük 54%-a azután mondott fel, hogy napirendre került a múzeumi munkatársakat érintő jogviszonyváltás. A felmérés nem reprezentatív, és nem áll rendelkezésre olyan adat, amelyből meg tudnánk mondani, hogy a jogviszonyváltás kapcsán, vagy az elmúlt években a múzeumokból kilépett munkatársak hány %-át fedi le a 83 fő válaszadó.

Mit tanácsolnál ma egy olyan barátodnak, aki tegnap kezdett egy múzeumi szervezetben dolgozni? – TANÁCSOK ÚJ BELÉPŐKNEK

A 83 kitöltőből összesen 77-től kaptunk javaslatot megfogalmazó gondolatokat. A javaslatok áttekintése során két kategóriát különböztethetünk meg: akik a jelen helyzetben is látnak lehetőséget a múzeumi elhelyezkedésben (59 fő), és vannak előremutató javaslataik, illetve akik reménytelennek látják a múzeumi munkavállalást (18 fő).

Az első kategóriában a következő fő üzenetek körvonalazódtak említési gyakoriág szerinti sorrendben:

  • Állj ki magadért!

Légy tisztában azzal, hogy mik a számodra legfontosabb dolgok, és tartsd meg a határaidat!

19 fő (23%) fogalmazza ezt meg.

  • Élvezd a munkád és élj a lehetőségekkel!

Örülj annak, ami lehetővé válik, légy kreatív és dolgozz szívből!

12 fő (14%) fogalmazza ezt meg.  

  • Kitartás, türelem!

Készülj fel a lehetetlen helyzetekre, viseld őket kitartással és türelemmel!

9 fő (11%) fogalmazza ezt meg.

  • Folyamatosan képezd magad!

Élj a fejlődési lehetőségekkel, tanulj minden helyzetből és kezeld humorral a nehézségeket!

9 fő (11%) fogalmazza ezt meg.

  • Szerezz versenyképes tudást és legyen B terved!

Nyiss olyan irányba az életedben, ami tágíthatja a lehetőségeidet, ha bármi balul sül el.

8 fő (10%) fogalmazza ezt meg.

  • Szerezz saját tapasztalatot!

Minden múzeum, minden munkatársi közösség és minden főnök más. Ha mindez szimpatikus, próbáld ki!

8 fő (10%) fogalmazza ezt meg.

  • Az alkalmazkodókészség előny, de mértékkel!

Sokszor kerülhetsz olyan helyzetbe, amiből a kompromisszumkészség segíthet továbblépni.

7 fő (8%) fogalmazza ezt meg.  

  • Építsd a kapcsolatokat!

Hazai és nemzetközi színtéren is építsd ás ápold a szakmai kapcsolatokat, sok helyzetből segíthetnek kimozdulni.

5 fő (6%) fogalmazza ezt meg.  

  • Légy óvatos!

A nehéz helyzetekben, döntési szituációkban és a mindennapi munkában légy nagyon körültekintő. Vigyázz, hogy kiben bízol meg!

4 fő (5%) fogalmazza ezt meg.  

Akik menekülésre ösztönöznék múzeumi pályát választó barátaikat (18 fő), a következő szavakkal tennék ezt:

 „Amennyiben elhivatott, úgy szabadidejében önkéntesként segítse a múzeum munkáját! Hosszú távon ma ebben a szakágban egy pályakezdőnek esélye sincs egzisztenciát kiépíteni.”

„Meneküljön; a jelen körülmények nem alkalmasak arra, hogy érdemi szakmai munkát végezzünk, a társadalmi és anyagi megbecsültség is nulla.”

„Ha hosszú távon gondolkodik, keressen munkát a versenyszférában. A komolyabb helyeken jobban megbecsülik a szakmailag jó munkatársakat, nagyobb az előrelépési lehetőség (ez persze nem a magyar cégeket jelenti).”

Konklúzióként elmondható, hogy bár rengeteg tanács elhangzik, amelyek közül sok rávilágít a hazai múzeumi szféra nehézségeire, vakfoltjaira, mégis van remény: van olyan intézmény, van olyan munkatársi közösség, ahova jó tartozni, és van olyan vezető, akivel öröm együtt dolgozni. Ha mindehhez élhető és megélhetést biztosító fizetés is társul, akkor jelenthet perspektívát a múzeumi munka.

A teljes elemzést a MúzeumOD hírlevélre történő feliratkozást követően lehet elérni (http://eepurl.com/grDcSD).


[1] 2020. évi XXXII. törvény a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról, https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000032.tv, utolsó letöltés: 2021. február 4.

Vélemény, hozzászólás?