Szavazás: Hét múzeum, amit ne hagyj ki 2020 nyarán

Bayer Árpád

Kitalálom, hogy milyen lesz az idei nyarad! Tegyünk egy próbát: mondok három jellemzőt a nyaralásodról. Nézzük!

  • Bizonytalan a helyzet. Talán már elmúlt, de az utóbbi hónapokban még ott volt a kérdés: lemondjam? Áttegyem? Tudok majd menni nyaralni?
  • Mi az, amit egyáltalán meg tudok nézni? Nyitva lesz egyáltalán az, amiért pont ide szeretnék menni nyaralni? Ez jó sok plusz utánajárás – és nem is biztos, hogy előre lehet látni. (Ha hazai kultúrára éhezel, akkor van egy jó hírem: nyitnak a múzeumok, mozik, egyre több téren kezd visszatérni az élet a normális (?) kerékvágásba.)
  • Belföld előnyben. A Balatonról hazatérve biztos nem kell karanténba vonulni, és nem törlik a járatodat.

Nos, mennyit találtam el?

Amíg te a legjobb nyári programodat keresed, mások a figyelmedért, a látogatásodért küzdenek. A Múzeumi Játékmustra csoportban a – zömmel múzeumi szakemberekből álló – tagokat kértem arra, hogy ajánlják azt a TOP1 múzeumot, amit szerintük mindenképpen érdemes megnézni. (Saját múzeumot nem ajánlhattak.)

Most ezeket teszem közzé az ajánlók saját szavaival. A cikk végén szavazhatsz arról, hogy melyik múzeum a legérdekesebb számodra. A július 6-ig legtöbb szavazatot kapó múzeumról itt, az Open History blogján is írunk!

,Aquincumi Múzeum (Budapest)

Nagyon tetszett, ahogy a karantén alatt kommunikáltak, osztották meg a tartalmakat, és amilyen vezetésekkel várják a látogatókat. Voltam már párszor, de mindig találok valami újat, valami érdekeset. Szóval irány az Aquincumi Múzeum!

Mesemúzeum (Budapest)

Sajnos már régebben voltam ott, de azóta is mindig jó kedvem lesz, ha eszembe jut az a sok csúszás-mászás, amit ott végre lehet hajtani:)Szerintem zseniális a térhasználat, hogy nemcsak a tárgyak számítanak, hanem az építészet is.

Ha mész, vigyél gyereket magaddal:)

,,Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot (Hatvan)

Gyönyörű épületben modern, hangulatos kiállítás. Kicsik és nagyok is megtalálják a nekik érdekes termeket:)És a szabadulószobát csak ajánlani tudom! Csapatépítőnek is kiváló;)Egy szuper délutánt töltöttünk itt a kollégákkal. 🙂

,,Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (Gyula)

Kétszer voltam a kiállításban,mindkétszer nagy élmény volt. A kastélyt nagyon rossz állapotból állították vissza, az épületben pedig berendeztek egy múzeumot,mely az Almássy család mindennapi életét mutatja be,nem is akárhogy. Nagyjából minden terem az eredeti funkcióját kapta vissza/mutatja be két emeleten keresztül. Minden szobában van valami kis meglepetés, megfogható,kihúzható,zenélő tárgy, egyes szobákban hollogrammokat is alkalmaztak. Virtuális valóság segítségével be lehet lovagolni a birtok kertjét, van árnyszínház. Nagyon jók az enteriőrök, az egyik terem közepén példáúl egy baromi nagy kalicka van élő madarakkal Az idegen vezetés is szuper, érdemes úgy végigmenni a kiállításon.:)

https://video.wixstatic.com/video/110705_2182878c35b942caab3c2e545f91d331/1080p/mp4/file.mp4

(Frissítés: A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont küldött egy kisfilmet, hogy ne csak olvasni lehessen róluk, de látni is. Fogadjátok szeretettel!)

,,,Edelényi Kastélysziget (Edelény)

A tárlatvezetés egy rövid 3D-s játékfilmmel kezdődik, ami után már a kastély egyes termeit, festményeit kíváncsian várja a látogató. Az önmagukban talán nem lehengerlő hatású festmények és tárgyak szerethetővé, különlegessé válnak az összes látogató számára, nem csak azoknak, akik elolvasgatják a kisbetűs feliratokat. A kiállítás egyértelmű sztárja az elefánt, aki olyan, mint egy vadkan (ugyanis a vidéki magyar festő nem tudta milyen egy elefánt).

Iseum Savariense (Szombathely)

1955 őszén egy szerencsétlen véletlen eredményeként egyedülálló jelentőségű régészeti leletre, egy egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira és épületmaradványaira bukkantak Szombathelyen.
Az Iseum rövid időn belül meghatározó kulturális jelentőségre tett szert, a templomhomlokzat stilizált képe még a városcímerbe is belekerült.
A jelenleg látható, egykori pompájában rekonstruált Iseum Savariense 2011-ben tárta ki kapuit a nagyközönség előtt.
A 21. század igényeinek megfelelő kiállítótérben látható az Isis Savaria Otthona című vallástörténeti állandó kiállítás, amelyben a római császárkori Isis-Serapis tiszteletet és a kor emberének mindennapjait átszövő magán és hivatalos kultuszok emlékanyagait láthatja a nagyközönség.

,,Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre)

Számomra ez az a múzeum, ahová bármikor szívesen elmegyek. Szívesen sétálok a régi házak között (mindig meglátogatom a kedvencemet) és a külön kis kiállításaik is mindíg színvonalakas! Bármelyik programot szívesen ajánlom, bármelyik jelesnap kapcsán szervezett programban mindenki talál számára megfelelőt, kicsi és nagy egyaránt.

A szavazás 2020. július 6. 18:00-ig tart. A végeredményt pedig a Múzeumi Játékmustra csoportban fogjuk közzétenni.

Érdekel a győztesről szóló blogbejegyzés is? Mindenről beszámolunk az Open History facebook-oldalán!

Vélemény, hozzászólás?