Múzeumi játék-csemegék a Szigeten

rdaruszinyi

Tegnap véget ért az ország egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Sziget Fesztivál, amin a magyar múzeumok is kivették a részüket a pezsgésből. Nagyon pozitív volt a Múzeumi Negyedben eltöltött idő játék szempontból, jónéhány látogatócsalogató fogást el lehetett lesni.

Én idén a TEDx kapcsán kerültem a Múzeumi Negyed szomszédságába (arról, hogy miért van a Te helyed is a piros pöttyön, itt írtam), így nem is teljes a kép – csak a csemegékre jutott idő.

Nemzeti Múzeum

Az egész év 1989 körül forog a Múzeum körúton (na jó, ez csak az egyik, de fontos tengely), a Szigetre is ez a téma érkezett. Rugósfoci! Színes műanyag építőelemek! Gyerekkorom játékai bevonzottak.

Jó, jó, retro játékokkal nem lehet mindig hívogatni a látogatót. Viszont két másik ötlettel igen. Az egyik szerint Kádár János vagyok. Egy rövid kvízt kellett kitölteni, amiből kiderült, hogy ki lennél a 80-as évekből – személyes vonásokra kérdez rá a kérdőív (ital, szerelem, hobbi stb.), a válaszokkal pedig szimbólumokat gyűjtesz. Ha összegyűlik három egyforma, fordíthatod is a papírodat, hogy elolvasd saját életrajzod. Ez már a harmadik változat, ugyanez a mechanizmus a reformáció és a reformkor alakjaival is működött.

Van az a típusú játék, amiben nem számít az életkor. Engem legalábbis 6-8 éves gyerekek is lazán elvernek Dobble-ban, ami az utóbbi évek egyik legnépszerűbb partijátékává nőtte ki magát. És ha működik, akkor miért ne működne egy bármilyen témával? Elég hamar oda jutottunk, hogy Reagent, Marxot, Traubi szódát és téli fagyit pakoltunk egymásra jó hangulatban. Néhány kör után biztos mindenki fog tudni kapcsolni egy-egy fogalmat a kártyán látható képhez.

(Bónusz tanításhoz: nem feltétlen kell azt mondanod, amit látsz. Lehet, hogy csak akkor érvényes a lépésed, ha idegen nyelven mondod a szót, vagy ha a királyfejhez évszámot, az összegképlethez nevet rendelsz.)

Iparművészeti múzeum – Ráth György villa

Hogy lehet gyakorlatilag konstans ilyen tömeget csinálni a sátrad előtt?

Először is, kerülj be a központi pontgyűjtő programba! Akik meg akarják szerezni az összes pecsétet, azok jönni fognak – és ha egy jövő évi Sziget-bérlet a tét, akkor még többen fognak próbálkozni.

Másrészt: beszélj a látogatóid nyelvén! Ezt töltögetik az emberek:

Nem, ez nem egy kvíz. Esélyed sincs például rossz választ adni. (Hacsaknem elfelejted az életkorod vagy a nemed. :)) Viszont kapcsolatot építesz ki a múzeummal, ami cserébe jobban megismer Téged. Az Iparművészeti csinált ezzel egy jó kis piackutatást, gyakorlatilag ingyen, egy kalap alá véve egy kitelepüléssel. Dupla haszon, ebből aztán olyan kampányt lehet majd építeni e felé a célcsoport felé, hogy csak na!

(A Facebook oldaluk szerint 5000 fő körüli látogatottságot értek el aug. 12-ére, tehát egy nappal a zárás előtt. Elég szép szám!)

És ha ez nem lenne elég, akkor egy erotikus képet színezgethetsz, vagy a paraván mögött megkukkolhatod a (S)ex libris kamarakiállítást. Igen, erotikus ex libris-ek. Olyan szecessziós képek, amikre csodálkozó-döbbent “ó” és szemérmes (esetleg pajzán) kacaj a leggyakoribb reakció.

Természettudományi Múzeum

Azt tudtam, hogy van szabadulószoba a Természettudományi Múzeumban. (Úgy tudom, hogy a múzeum munkatársai fejlesztették munka utáni sörözések közepette – igazi lelkesedés-projekt.) De most ki is próbálhattam egy részét!

A szabadulószoba általában olyan műfaj, ahol a feladat megtalálása, kitalálása jelenti az élményt. Itt nem bíztak semmit a véletlenre: minden fázisban megkapod a feladat szövegét, és indulhat a fejtörő. Mankót, vezetést kapsz olyan feladatokhoz, amire amúgy nem jönnél rá. Szerintem ez kihúz egy kicsit a helyzetből, olyan, mint egy külső segítség, de amit elveszítünk a réven, azt megnyerjük a vámon. Igazi emberi csontokkal zajlik a játék, ami egy olyan plusz, amit nem lehet alábecsülni – legalábbis, nekem ez nagyon erős élmény volt!

A másik fontos pozitívum, hogy nem áldozták fel az ismeretépítést az élvezet oltárán: tényleg tanultam újat. Lennének ötleteim, hogy hogyan lehetne ezt az oldalát tovább erősíteni, de így is szuper volt.

Messze nem teljes a kép, csak néhány múzeumot emeltem ki, az ő programjaikból is azokat, amiket érdemes lehet továbbfejleszteni, beírni a “jó ötletek” füzetbe.

Múzeumi, vagy tágabban véve, oktató játékokhoz kapcsolódóan vezetünk közösen is egy ilyen “füzetet” online. Ráadásul ebben kérdezhetsz is, kapcsolatokat építhetsz, tanulhatsz. Úgy hívják, hogy Múzeumi Játékmustra csoport. Gyere, csatlakozz Te is!

Vélemény, hozzászólás?