Mindfulness a konferencián

rdaruszinyi

Egy élő konferenciának nem csak a programok adják a koreográfiáját, a résztvevőknek is megvannak a maga rituáléi.

Otthon kiválasztjuk az öltözetet, amiben a kollégák, partnerek, a szakma jó színben lát majd. Felvesszük a nyakbaakasztót, megkeressük az előadásokat, vizsgáljuk a welcome-csomagot.

Kezet fogunk, csevegünk, helyet keresünk ismerősök és jóbarátok mellett. Együtt megyünk a szünetben kávéért, pogácsáért, ebédelni. Az előadások alatt összesúgunk a mellettünk ülővel, lopva rápillantunk a telefonra, kényelmes lábtartást keresünk a jegyzeteléshez. Elköszönünk, megkeressük a kedvenc előadónkat és gratulálunk, a rendezvény után akár koccintunk egyet.

Aztán tavasszal a konferenciapiac gyakorlatilag elpusztult, ami maradt belőle, a virtualitásba menekült, együtt diákok és munkavállalók százezreivel együtt. Hozzászoktunk, hogy az interakciót ebéd vagy kávé, iroda és meeting helyett a Zoom, a Meet, a Hangout jelenti.

Online konferencián még könnyebb elfáradni.

Már mindenki kezdi unni/jobban kezelni az online felületeket, a videochateket. De még ma is nehéz hosszabb ideig, akár egy konferencia erejéig koncentrálni a számítógépre. Otthon hívogat a mosogatás, a mosógép, főzés, családi beszélgetés.

Szerettük volna, ha a résztvevők az idei Múzeumi Játékmustrán az online tér ellenére is azt érzik, hogy egy konferencián vannak, most a szakmáé és a fejlődésé a terep. Fontos, hogy bent maradjon mindenki agyban is a konferencián, hogy ne csak figyelni, de beszélgetni, vitázni is tudjon, ehhez pedig az kell, hogy ne csak egész nap passzívan nézzen egy képernyőt, hanem ki is mozdítsuk ebből az állapotból.

Ezt érdemes megtámogatni egy-egy koncentrációt fejlesztő gyakorlattal, ami akár az egész kávészüneten végigkísérhet. A Mindfullness-gyakorlatok (tudatos jelenlét vagy éber jelenlét) pedig a jelenben létet, a kikapcsolást, a befelé fordulást segítik elő.

Hogyan kereshetsz ilyen gyakorlatokat?

Érdemes ezeket szakembertől elsajátítani, de ha erre személyesen nincsen lehetőségünk, online is találunk remek gyűjtéseket, könyveket, videókat a témában. (Például ,,itt és ,,itt.)

Mindig azt figyeljük, hogy melyik gyakorlatok komfortosak nekünk, mi az, ami felkelti az érdeklődésünket: ne csináljunk valamit csak azért, mert az népszerű, a cél az, hogy a saját kényelmünket és koncentrációnkat segítsük.

Hogyan működött ez a Múzeumi Játékmustrán?

A minden előadás, közös beszélgetés és workshop után elvégzett irányított gyakorlatokról pozitív visszajelzéseket kaptunk (a visszajelzések szerint tízből 9 embernek tetszett), ezekből az látszik, hogy elérték a céljukat, segítették a koncentrációban a résztvevőket.

Sokaknak ez persze még idegen terep, gyakran offline konferencián is a komfortzónán kívülre eshet, ha “tornáztatnak” minket, ezúttal azonban a többség végigcsinálta ezeket, és profitált is belőle.

És hogy milyen ez a gyakorlatban? A megnyitó videónak is része volt egy mindfulness gyakorlat – ,,itt tudod megnézni. A beszélgetésekhez is kapcsolódott ilyen feladat – ezeket a ,,muzeumijatekmustra.hu-n találod.

Vélemény, hozzászólás?