9+2 filléres múzeumi játékmechanizmus

rdaruszinyi

Ha a múzeumok pénzügyi helyzetét tekintjük, akkor az juthat eszünkbe, hogy

“Kis pénz…”

Hogy lehet ebből a kis pénzből “nagy focit” csinálni? Erről szól ez a poszt. Olcsó játékmechanizmusokat gyűjtöttem össze, amit használhatsz foglalkozásokon, tárlatvezetésen, vagy múzeumlátogatóként. Erre a blogbejegyzésre támaszkodtam, de elég alaposan átdolgoztam. Lássuk a listát!

1. Öt W.

Válassz egy tárgyat, és válaszolj sorban a kérdésekre! A cím az angolból származik, ezek a kérdések: Ki? (Who?) Mi? (What?) Mikor? (When?), Hol? (Where?), Miért? (Why?).

Az utolsó kérdésre már kész is egy történet, amiről aztán lehet folytatni a beszélgetést.

2. Megáll az idő.

Utánozd az egyik tárgyon látható alakot! A kreatívabbak kiegészítőket is használhatnak. (Múzeum tipp: Ha felhívod a látogató figyelmét arra, hogy egy adott alakot különösen érdekes/vicces utánozni, akkor a közösségi médiában is meg fognak jelenni az itt készült fotók. Érd el, hogy a látogatók azt is megosszák, hogy melyik múzeumba érdemes jönni az élményért!)

3. Múzeumi memory.

Egy perced van. Vizsgáld meg az adott tárgyat, figyelj minden részletre! Ha lejárt az idő, fordíts hátat a tárgynak, és kérdéseket kapsz a program vezetőjétől. Mennyire tudsz válaszolni?

Ha vezető nélkül játszotok, akkor mindenki feltehet pár kérdést. A továbbfejlesztett változatban pedig papír és ceruza is előkerülhet, hogy minél részletesebben lerajzoljátok a tárgyat.

4. Hétszínű kiállítás.

Megtalálod a szivárvány mind a hét színét egy kiállítóteremben? Egy tárgyról csak egy színt használhatsz fel, így legalább hét tárgyat kell felsorolnod a végén. A leggyorsabb nyer!

5. Formák és betűk.

Láttál már sárkány, vagy teknős formájú felhőt az égen? Ugyanígy használhatod a fantáziádat arra, hogy festményeken, szobrokon, vagy bármilyen más tárgyon keresd meg azt, amit a készítő se látott. Keress betűket, formákat! Melyik tárgyon találod meg a monogramodat?

6. A titkos tárgyam.

Gondoltam! Igen, tárgy, és igen, ebben a teremben van. Már indulhat is a barkóba!

A feladatot mindig szabd a helyszínre! Olyan teremben például, amiben egy tárgy van kiállítva, nem érdemes barkóbázni.

7. Titkos ikertestvér.

Keress olyan ábrázolásokat, tárgyakat amik emlékezetnek egy ismerősödre! Ha tárgy, akkor olyat keress, amit ajándékoznál valakinek. És innentől mehet is a beszélgetés, összemosolygás.

8. Múzeumi szuperhős.

Építsd fel a múzeumi tárgyakból a saját szuperhősödet! Mi a különleges képessége? Milyen ruhája van? Mi a története? Engedd szabadjára a fantáziádat: itt nem számít, hogy tálnak szánták, lehet frizbi. És egy cserépedény is tökéletesen alkalmas fejfedőnek adott esetben.

9. Múzeumi mese.

Kamasz koromban a tábortűz mellett gyakran meséltünk egymásnak. Pár mondat után átadtuk a szót, a következő pedig a saját ízlése szerint folytatta a történetet. A múzeumban ezt meg lehet bolondítani: mikor átadod a szót, kijelölheted azt a tárgyat, aminek valahogy kapcsolódnia kell a történethez.

Felfedezőhátizsák akcióban a Nemzeti Múzeumban. Érdemes böngészni a múzeumok kínálatát! (Kép forrása: mnm.hu)

+1 #játékpénz

Májusban a múzeumi játékok anyagi hátterével foglalkozunk a Múzeumi Játékmustra csoportban. Múzeumi szakemberekkel, játékfejlesztőkkel közösen gondolkodunk arról, hogy hogyan lehetnének izgalmasabbak a múzeumi játékok. Csatlakozz Te is!

+2 Beszélgetés

De mennyibe kerül egy teljes múzeumi játék? Mennyit érdemes rákölteni? Mire érdemes egyáltalán pénzt és időt áldozni? Filléres játékaink. Mennyibe kerül a múzeumi játék? címen erről fogunk beszélgetni egy kerekasztal keretében a Múzeumok Majálisán 2019. május 18-án, szombaton 16.30-tól. Szeretettel várunk!

Ezek mind olyan megoldások, amik nem kerülnek pénzbe, de emlékezetesebbé tudják tenni a múzeumlátogatást. Kis pénzből – nagy élmény. És minél többször tudunk nagy élményt adni, annál több látogató érkezik majd a múzeumba, bővíteni az ismereteit.

Vélemény, hozzászólás?